Blog

Wie ben ik?

Noran

‘Wie ben ik?’ Prestatiedruk speelt bij deze vraag een steeds grotere rol. Ook al ben je vrij tevreden met je leven, het ideaalbeeld lijkt soms nog (oneindig) ver weg. Zo ook bij een cliënt die onlangs een sessie bij mij volgde.

Na enkele problematieken in het verleden ging het op dit moment eigenlijk best goed met dit meisje. Ze gaf haar huidige situatie toch al een dikke voldoende, maar ondanks dat kon het altijd beter. Op persoonlijk vlak wilde ze vooral meer grenzen aangeven en leiderschap uitstralen.

Al vrij snel in de sessie begon ik mij af te vragen of dat echt iets was wat zij zelf wilde, of dat ze het gevoel had dat ze hieraan moest voldoen vanuit haar omgeving. Ze zei namelijk direct dat ze meer leiderschap móést uitstralen. Terwijl de sessie met paard Noran eigenlijk heel rustig en soepeltjes verliep. Ondanks dat dit paard bij sommige mensen toch echt de grenzen gaat opzoeken deed hij dit bij haar niet. Heel rustig liep hij overal met haar mee naar toe – zonder touwtje – en zodra zij hem vroeg te stoppen stond hij helemaal stil tussen de pionnen. Het leek alsof ik naar een hele prettige samenwerking aan het kijken was, waarbij paard en mens gelijkwaardig waren.

Zodra ik dit in mijn reflectie aan haar terug gaf beaamde zij mijn voorgevoel. Ze ervoer deze manier van contact maken met het paard als erg prettig en werd er zelfs rustig van. Ook kwam terug dat het gelijkwaardige – waarbij overleg en samenwerking mogelijk is – veel dichter bij haar eigen normen en waarden lag dan leiderschap (over anderen) en op haar strepen staan. Echter, vanuit haar omgeving had ze het gevoel gekregen dat dat was hoe het hoorde.

Aan het eind van de sessie was de conclusie dus: ben vooral jezelf! Zonder dat ze het zelf in de gaten had was ze namelijk al heel ver in haar ontwikkeling. Je hoeft geen leidersrol aan te nemen als dat helemaal niet bij je past. Door op haar eigen manier met het paard contact te maken kreeg mijn cliënt juist alles met hem gedaan. Daarin schuilt haar kracht, en dat geldt voor iedereen; blijf gewoon jezelf!

Echte verandering doe je samen

Soms heb je van die dagen… Jij zit niet goed in je vel, je paard zit niet goed in z’n vel en die combinatie van jullie twee is niet prettig. Na verloop van tijd worden deze dagen steeds meer. Jij wordt zenuwachtiger, het paard voelt dit, en samen zit je in een neerwaartse spiraal.

Het is ontzettend dankbaar werk om hier als paardencoach in opleiding mee aan de slag te kunnen en in korte tijd veel vooruitgang te zien. Toen ik begon zag ik een voorzichtig, onzeker meisje. Ze wist niet meer goed hoe om te gaan met haar verzorgpaard. Het paard had een handicap en zocht duidelijk steun bij haar. Tegelijkertijd was het contact opdringerig en had het dominante gedragstrekken. De combinatie van de handicap met het lastigere gedrag maakte dat het meisje bang was dat het vertrouwen weg was. Ze wist niet goed hoe te reageren op sommige situaties.

De kracht van niéts moeten

Het perfecte plaatje is steeds meer een streven; hoge cijfers op school, een goed betaald bijbaantje, sportief blijven, je sociaal leven onderhouden, en daar ergens tussendoor nog proberen te slapen. En die prestatiedruk wordt nog even versterkt door social media; iedereen lijkt alles perfect voor elkaar te hebben. Ook ik heb me hieraan schuldig gemaakt. Maar wat, wat als we even niet alles zouden moeten? Een 6 halen voor een examen in plaats van een 8, of gewoon eens een tussenjaartje nemen. ‘s Ochtends lekker in bed blijven liggen in plaats van meteen te gaan sporten. Hoe erg zou dat eigenlijk zijn?