Echte verandering doe je samen

Soms heb je van die dagen… Jij zit niet goed in je vel, je paard zit niet goed in z’n vel en die combinatie van jullie twee is niet prettig. Na verloop van tijd worden deze dagen steeds meer. Jij wordt zenuwachtiger, het paard voelt dit, en samen zit je in een neerwaartse spiraal.

Het is ontzettend dankbaar werk om hier als paardencoach in opleiding mee aan de slag te kunnen en in korte tijd veel vooruitgang te zien. Toen ik begon zag ik een voorzichtig, onzeker meisje. Ze wist niet meer goed hoe om te gaan met haar verzorgpaard. Het paard had een handicap en zocht duidelijk steun bij haar. Tegelijkertijd was het contact opdringerig en had het dominante gedragstrekken. De combinatie van de handicap met het lastigere gedrag maakte dat het meisje bang was dat het vertrouwen weg was. Ze wist niet goed hoe te reageren op sommige situaties.

Echter, vastberaden dat ze was is ze vol goede moed mijn coachingssessies gaan volgen. Hierin hebben we veel oefeningen gedaan waarin zij leerde duidelijkere grenzen te trekken en voor zichzelf op te komen. Na enkele weken stond ze zo stevig in haar schoenen dat ze ook alleen – zonder mijn begeleiding – aan de slag is gegaan met oefenen.

Na een tijdje was het weer eens tijd voor een coachingsessie. De verandering in haar houding viel meteen op. Toen ik vroeg of we zouden beginnen met een oefening die in het begin nogal problemen opleverde zei ze meteen, “ik ga het gewoon doen, vorige keer lukte het ook.” Eenmaal raden wat er gebeurde… Het lukte ook! Binnen paar weken stond er een meisje voor me met een totaal andere mindset en een paard met een heel andere houding. Ze straalt van trots en ze voelt zich prettiger in het contact met haar paard. Het resultaat is dan ook duidelijk terug te zien in het gedrag van het paard; deze is mét haar veranderd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *